- Berggrav, J. 2004. Forsvarsperspektiver i nord
- Børresen, Jacob; Gjelsten, Roald; Kristiansen, Tom; Lilleheim, Johan H.; Smith-Sivertsen, Hans Chr. 2007. Fregatter i storm og stille. Bergen, Eide Forlag. Se info her.
- Børresen, J. 2009. Evne til innsats - regjeringens nye strategiske konsept for Forsvaret. NMT 0909
- Børresen, J. 2008. Hvorfor MTBer. NMT 0812
- Forsvaret. 2002. Forsvarets doktrine for maritime operasjoner
- Forsvaret. 2003. Forsvarets maritime kapasiteter
- Gjelsten, R. 2001. Nytte og bruk av maritime styrker - en litteraturoversikt
- Gjelsten, R. 2010. Missiltorpedobåtenes plass i dag
- Gjelsten, R. 2010. Hvorfor satse på ubåter
- Gjelsten, R. 2010. Sjøkrigsskolen – 50 år i Bergen. Kontinuitet og endring 1960–2010. Norsk Militært Tidsskrift nr. 5–6, 2010
- Gjelsten, R. Doktrinebegrepet og norsk maritim doktrine under og etter den kalde krigen
- Gjelsten, R. Avskrekking etter den kalde krigen
- Gjelsten, R. Oversikt over aktuelle arbeider
- Gjelsten, R. Melien, TJ. Fredstid – hvordan beskytter vi våre sjøområder
- Jenssen, LC. 1998. Sjøkrig. Perpektiver på historie og samtid
- Kibsgaard, B. 2001. Norge i energiens geopolitikk
- Kristiansen, Tom (red.). 2007. Østlandet Sjøforsvarsdistrikt og Karljohansvern 1945–2000. Bergen, Eide Forlag. Se info her.
- Kystvakten. 2006. Operativt konsept KV
- Sætre, LT. 2009. En bokoversikt
- Sjømilitære Samfund Lommalmanakk gir en kortfattet oversikt over Sjøforsvarets og SMS’ historie.
- Terjesen, Bjørn, Tom Kristiansen og Roald Gjelsten. 2010. Sjøforsvaret i krig og fred Langs kysten og på havet gjennom 200 år. Bergen, Fagbokforlaget. Se info her.
Ovennevnte er bare et lite utvalg av relevante artikler som omhandler sjømilitære emner.
Du kan også finne en rekke interessante artikler i følgende tidsskrifter som er tilgjengelig i fulltekst på nettet.
Andre ressurser
Her kan du finne ytterligere informasjon:
Oppfordring
Hensikten med denne siden er å gjøre sjømilitære emner tilgjengelig som et ressursbibliotek for interesserte.
Hvis medlemmene eller andre interesserte har artikler, bøker, hefter eller lignende som ønskes lagt ut til gratis nedlastning er det bare å ta kontakt med webredaktøren.
- Gjelsten, R. 2011. Marinens beredskap 1960–90. Kampklar i Nordflåtens skygge. Oslo Files on Defence and Security no. 4/2011 Utgitt av Institutt for Forsvarsstudier.
- Gjelsten, R. 2010. Sjøforsvarets historie 1960–2010 – en kortversjon. Artikkelen er en kortversjon av Terjesen, Bjørn, Tom Kristiansen og Roald Gjelsten. 2010. Sjøforsvaret i krig og fred Langs kysten og på havet gjennom 200 år. Bergen, Fagbokforlaget.
- Kjelstrup, HC. 2009. Minneord Carsten Tank-Nielsen. Artikkelen beskriver admiralens innsats for ubåtvåpenet og hans handlekraft i aprildagene 1940.
- Ongre A Et al 2010 Tuberkulose blant sjøfolk - fra yrkesrisiko til fravær men fortsatt navalmedisinsk utfordring. Artikkelen forteller om de operative konsekvenser tuberkulosen fikk for Marinens virksomhet og hvorledes utfordringen ble håndtert.
- Pettersen, Th. 1993. Flåteplanens historie. Boken omtaler Flåteplanen av 1960, dens bakgrunn, omfang og gjennomføring.
- Pettersen, Th. 1994. Kommandantboligen i Gravdal. Boken omtaler historikken til Kommandanboligen i Bergen fra Gravdal gårds tidligste historie til bygningen ble overtatt av Bergen Militære Samfunn.
- Sivertsen, SC. 1998. MTB Våpenet 125 år.] Heftet ble utgitt i forbindelse med MTB-våpenets 125 års jubileum i 1998.
- Sommerfelt-Pettersen, J; Ongre, A. 2006. Enda en folkefiende om Harald Engelsen og blyforgiftningssaken i Horten. Artikkelen beskriver diskusjonen omkring blyforgiftningen av Marinens Hovedverfts personell på 1930-tallet.
- Terjesen, B. 2008. Slaget ved Alvøen 1808–05–16 Beretning. Artikkelen beskriver kampen utenfor Alvøen mellom den britiske fregatten Tartar og kanonbåtene fra Bergen.
Andre ressurser
- Sjøkrigshistorisk Forening. Foreningen er et uformelt forum for nettverksbygging mellom personer som har spesiell interesse for sjøkrigens historie.
- Marinehistorisk Selskab. Marinehistorisk Selskab er et af Danmarks førende selskaber for formidling af dansk og international maritim historie.
- Marinemuseet ligger i Horten på Marinens gamle hovedbase, og anses for å være verdens eldste marinemuseum.
- Marinemuseets Matroser er en venneforening for Marinemuseet i Horten.
Bakgrunn
Sjøfartsnasjonen Norge har en svært omfattende sjøkrigshistorie. Først var det vikingene som, med bruk av ny skipsfartsteknologi, reiste langt avgårde og erobret store landområder. Senere ble det mest kjemping i norske kystfarvann – om hvem som skulle være konge i Norge. I den dansk-norske flåten var til tider 40% av mannskapet fra Norge; og vi bør jo ikke glemme Tordenskiold – som var norsk! Under Napoleons-krigene, var mangelen på en effektiv dansk-norsk flåte en direkte årsak til at det norske folk sultet. Brekkstangen i unionsoppløsningen i 1905, var om norske sjøfolk skulle få hjelp fra en norsk eller svensk utenrikstjeneste. Og den norske marinen var sterkt medvirkende til at unionsoppløsningen gikk fredelig for seg. I to verdenskriger var Handelsflåten helt avgjørende for Storbritannias forsyningssituasjon – og derigjennom med på å vinne de to krigene. Det var også sjøfolkene som hadde de største norske tapene under disse to store krigene. Under den kalde krigen, var ikke minst norske undervannsbåter, med på å skaffe viktige etterretninger om Sovjetunionen.
Likevel var det slik at da 100-års markeringen for unionsoppløsningen ble markert i 2005, var det maritime, med særlig vekt på Handelsflåtens innsats, som vanlig glemt. Skal det fortsette slik? NEI! Vi må som nasjon være klar over hvilken betydning havet har hatt for Norge, for derigjennom å forstå betydningen i dag og i fremtiden. For å si det med han kallen fra Nord-Norge, som sa: ”Tenk om ikke havet hadde funnets; skulle vi bært båtan.” Havet og havbunnen er der som Norges klart viktigste råvareleverandør og inntektskilde. Det meste av Norges befolkning bor noen få kilometer fra havet, og er delvis avhengig av havet for å ha mat å spise, og er avhengig av den globale sjøtransporten for å få det meste av alt det andre de fleste betrakter som selvsagte.
Oppfordring
Hvis medlemmene eller andre interesserte har artikler, bøker, hefter eller lignende som ønskes lagt ut til gratis nedlastning er det bare å ta kontakt med webredaktøren.