Marinens Sanitetsoffisersforening
Marinens Sanitetsoffisersforening (MSOF) er en av Sjømilitære Samfunds faggrupper. Foreningen er et nettverk for stadig tjenestegjørende og tidligere tjenestegjørende sanitetsoffiserer i Sjøforsvaret.
Marinens Sanitetsoffisersforening ble første gang etablert i 1925, men gjenopprettet den 17. februar 2006. Marinens Sanitetsoffisersforening er en selvstendig frivillig organisasjon tilsluttet Sjømilitære Samfund.
Formål
Foreningens formål er:
- gjennom seminarer, foredrag og på annen måte å oppgradere og videreutvikle medlemmenes faglige kunnskaper.
- å stimulere til forskning innen marinesanitet.
- å ivareta sanitetsoffiserenes interesser.
- etablere et nettverk av og for Marinens sanitetsoffiserer i og utenfor tjeneste.
- gjennom selskapelig samvær å styrke samholdet og kontaktet mellom gruppens medlemmer.
Kontakt
Ta kontakt med styret per epost msof@sms1835.no
Arkiv
Klikk her for å gå til arkivet.
Foreningens historie
Marinens Sanitetsoffisersforening dukker første gang opp som forfatter av et innlegg i Norsk Tidsskrift for Militærmedicin i 1925 og vi regner dette som foreningens grunnleggelse. I artikkel protesterte foreningen mot Forsvarskommisjonen av 1920 sitt forslag om radikalt å nedbygge saniteten i Marinen.[1] Daværende sanitetssjef i Marinen[2], Carl Ludvig Manthey, svarte og sa seg i stor grad enig med foreningens protester.[3] Protestene ble ikke tatt til følge og gjennom denne første nedskjæringen eter Den første verdenskrig ble saniteten halvert. Ytterligere nedskjæringer kom på 1930-tallet.
Debattinnlegget fra foreningen var ikke underskrevet med navn og intet arkiv har hittil latt seg oppspore.
Behovet for foreningen forsvant ikke. En forening gir en åpning for sivil påvirkning av politikerne og en kommunikasjonslinje fra fagfolk til beslutningstagere. En annen viktig funksjon for en forening er å ivareta historie, kunnskap og tradisjoner om fagfeltet samtidig som den blir et nettverk for stadig tjenestegjørende og reservister.
På 2000-tallet var saniteten igjen utsatt for forslag og nedskjæringer og nedleggelse.[4] Den 17. februar 2006 ble Marinens Sanitetsoffisersforening gjenopprettet. Arbeidet med å påvirke de politiske beslutningstagere hadde begynt før gjenopprettelsen av foreningen og vist seg å ha effekt.[5]
Sanitet er et lite, men operativt viktig fagfelt, og vil aldri bli en stor organisasjon. Etter gjenopprettelsen ble foreningen tilsluttet Sjømilitære Samfund som en undergruppe[6]. Sjømilitære Samfund er landets største sjømilitære forening og ble grunnlagt allerede i 1835.
Marinens Sanitetsoffisersforening er åpen for alle som er eller har vært sanitetsoffiser, sanitetsbefal eller tilsvarende. Foreningen ivaretar interessene til og arven for saniteten i Sjøforsvaret. Dette gjøres gjennom påvirkning, faglige møter og sosiale tilstelninger. I jubileumsåret hadde foreningen 85 medlemmer og ble ledet av orlogskaptein Ulrik Hansen. 100 års jubileet ble markert på stiftelsesdagen den 17. februar med en messeaften og foredrag i Kommandantboligen, Gravdal, i Bergen.
Noter
[1] Anon. 1925. Organisasjonen av sanitetspersonellet og Marinens sanitet. Norsk Tidsskrift for Militærmedicin, 29; 94-98.
[2]https://no.wikipedia.org/wiki/Saniteten_i_Sj%C3%B8forsvaret Anvendt: 2025-02-23.
[3] Manthey, CL. 1925. Bemerkninger til Marinens sanitetsoffisersforenings uttalelse om Forsvarskommisjonens forslag saavidt Sanitet angaar. Norsk Tidsskrift for Militærmedicin, 29; 98-101. Manthey, CL. 1925. Organisasjonen av sanitetspersonellet og Marinens Sanitet. NTfS; 51-55.
[4] Anon. 2000. Sanitetsutredningen 2000. Oslo, Forsvaret.
[5] St. prp. nr. 36 2001-2002. Om visse organisasjonsendringer mv. i Forsvaret.
[6] https://www.sms1835.no/msof Anvendt: 2025-02-23.