Helseberedskap er viktig for forsvarets beredskap
Publisert: av Jan Knudtzon Sommerfelt-Pettersen
Helse- og omsorgsdepartementet skal høsten 2023 legge frem Norges første stortingsmelding om helseberedskap. Marinens Sanitetsoffiserforening (MSOF) sendte i oktober 2022 inn innspill til meldingen.
Vi hadde seks saker vi mente var viktige for å styrke helseberedskapen og sivilt-militært samarbeid:
- Uklare forhold mellom sivilt helsevesen og militært helsevesen må bringes til opphør.
- Helsepersonell må forvaltes og ivaretas bedre.
- Sikkerhetsloven må rulles ut og sikkerhetskultur implementeres i helsevesenet.
- Sentral helseberedskapsledelse må harmoniseres med styringslinjer og beredskapsprinsipper.
- Styringsverktøy for beredskap må utvikles.
- Beredskap for legemidler og medisinsk utstyr må styrkes.
Den 20. april 2023 gjennomførte Helse- og Omsorgsdepartementet et elektronisk møte med frivillige organisasjoner som hadde levert skriftlige innspill. MSOF gav innspill og valgte å vektlegge følgende:
- Vi har ett helsevesen, ikke flere. Det offentlige helsevesen, både i spesialisthelsetjenesten og i primærhelsetjenesten, er også helsetjenesten for våre egne og våre allierte styrker når de er her i hele konfliktspekteret fra øvelse til full krig.
- Det er total mangel på en fastsettelse av ansvar, rolle og myndighet for det militære helsevesen. Dette må reguleres i lov dersom man ikke ønsker at sivil primær- og spesialist-helsetjeneste skal ha 100 % ansvar også for forsvaret og allierte i krig.
Marinens Sanitetsoffisersforening (MSOF)
Marinens Sanitetsoffisersforening (MSOF) er en av Sjømilitære Samfunds faggrupper. Foreningen er et nettverk for stadig tjenestegjørende og tidligere tjenestegjørende sanitetsoffiserer i Sjøforsvaret. Les mer om undergruppen her.